You are now visiting the Philips lighting website. A localized version is available for you
United States
Champagne: program osvětlení k omezení blednutí a oxidace lipidů v sýru

Champagne: program osvětlení k omezení blednutí a oxidace lipidů v sýru

Případová studie společnosti AH XL

Chuťově výrazný, smetanový sýr

Ošetřený výběr sýrů ze světa – časté a oblíbené místo gurmánů v supermarketech. Jak ale zboží co nejlépe vystavit a současně zachovat jeho čerstvost a špičkovou kvalitu? Řešení nabízí program osvětlení, který naplní všechna vaše očekávání.

SPAR Wespelaar, Belgie

Zachovejte čerstvost

Tuky obsažené v sýru sice dodávají této lahodné potravině její bohatost, ale zároveň jsou zdrojem problémů, pokud jde o správné osvětlení příslušné oblasti supermarketu. Když je sýr vystaven světlu, tuky (neboli lipidy) začnou oxidovat. V důsledku toho se nejprve změní vzhled sýra a následně i jeho chuť a vůně. K tomuto procesu dojde během pouhých několika dní. Světlem způsobené blednutí a oxidace lipidů mohou zákazníky odradit od koupě sýra nebo ovlivnit jejich požitek z této potraviny, pokud se ji rozhodnou zakoupit.

Zkušenosti s Champagne: programem LED osvětlení pro čerstvé potraviny, speciálně určeným pro sýry

Běžné osvětlení
Běžné osvětlení
Program Champagne
Program Champagne

Náš výzkum:

  • Oxidaci lipidů velmi významně ovlivňuje světelné spektrum. Běžné světelné zdroje způsobují mnohem rozsáhlejší oxidaci při osvětlení sýra než LED svítidla. Optimalizací spektra diod LED lze oxidaci lipidů výrazně snížit.
  • Oxidace lipidů v sýru může proniknout až do hloubky 0,5 cm.
  • Zjistili jsme, že když je sýr vystaven osvětlení, proces oxidace lipidů pokračuje i ve tmě. Pokud je v prodejně použito běžné osvětlení, nárůst za tmy je vyšší než při použití LED svítidel.

Graf 1a: Rozsah oxidace lipidů

Graf znázorňuje vliv spektra a osvětlení na oxidaci lipidů, přičemž zachycuje stav po 10 dnech osvětlení. Červená čára vychází ze senzorických hodnocení uvedených v literatuře: nad touto čárou jsou vůně a chuť již ovlivněny světlem.

Graf 1b: Úroveň vyblednutí

Graf znázorňuje vliv spektra a doby vystavení světlu na blednutí. Výsledky odpovídají intenzitě osvětlení 1000 lx.

Zvyšte lákavost sýrové sekce: s programem Champagne

Na základě provedeného výzkumu jsme vyvinuli speciální spektrálně vyladěný program LED osvětlení pro čerstvé potraviny, který jsme nazvali Champagne, který reflektuje následující:

  • Vystavte sýry tak, aby vypadaly atraktivně
  • Pomozte se zachováním jejich čerstvosti